ted talks
0

TED – Ideas Worth Spreading

Trebuie să recunosc că a trecut ceva timp de când nu am mai postat ceva pe blog, însă acesta este un motiv cât se poate de bun să sparg gheața din nou. Motivul ? Îl regăsiți în titlu, se numește TED și nu este ursulețul de pluș vorbitor din celebrul film TED.

Am să vă povestesc în acest articol ce este TED, ce este TED pentru mine și ce poate fi TED pentru voi, urmând să revin cu un articol despre experiența ce am trăit-o la primul meu eveniment TEDx ce l-am văzut live și anume TEDx Cluj.

TED-logo

Ce este TED ?

 

TED este o abreviere de trei cuvinte: Technology, Entertaiment și Design, însă în spatele acestor cuvinte se află o comunitate globală non profit, care își propune să răspândească idei din diferite domenii de activitate care merită promovate după sloganul lor: Ideas Worth Spreading.

Ei organizează conferințe unde invită persoane remarcabile din diferite domenii pentru a împărtăși idei și viziuni profunde despre lumea în care trăim. Discursurile acestora durează maximum 18 minute și majoritatea se pot găsi și online pe site-ul lor oficial TED.com

Eu și TED

Primul meu contact cu TED se întâmpla când vedeam diferite clipuri video ce erau distribuite pe Facebook sau LinkedIn de către persoane pe care le urmăream și apreciam. Aceștia spuneau că sunt inspirați, motivați și că admiră ce se spune în acel video, lucru care mă motiva și mai mult să le vizionez. Cele care erau virale, erau destul de digerabile, însă trebuie să recunosc că nu toate mesajele de la TED le-am înțeles de la început. Important este că m-am străduit să le înțeleg fiind motivat de încrederea avută că TED este o sursă de informații de calitate. Când locuiam în Danemarca, la fiecare masă pe care o serveam acasă, obișnuiam să îmi pun câte un video de la TED. Când mergeam la culcare, indiferent dacă aveam ore sau nu în ziua respectivă, simțeam că am învățat ceva în acea zi.

TED și eu

Timpul a trecut și fiecare video mă inspira din ce în ce mai mult. Vedeam oameni pasionați care mă inspirau, indiferent de domeniul în care activau. Iar atunci când cineva te inspiră, îți dorești să fi ca el într-o bună zi.

Astfel mi-am setat un vis: să ajung speaker la TED și de ce nu ambasador, ca să pot contribui si eu la dezvoltarea acestei comunități globale în România.

Orice vis devine obiectiv și orice obiectiv mare trebuie spart în obiective mai mici. Primul meu obiectiv: să văd cu ochii mei, live, un eveniment TEDx. Mi-am atins acest obiectiv weekend-ul trecut și voi povesti experiența pe care mi-a oferit-o într-un alt articol. Ce pot face prin acest articol, este să aduc la cunostiinta tinerilor ce înseamnă TED, întrucât am conștientizat că mulți nu știau ce înseamnă când i-am întrebat dacă vor să vină cu mine la TEDx Cluj.

Aduc în discuție o mică completare despre ce înseamnă TEDx unde x=independently organized TED event. Reprezintă tot un eveniment TED.com însă organizat independent, făcând astfel posibilă transpunerea experienței TED.com într-o comunitate locală, cu vorbitori locali și chiar și internaționali de multe ori.

 

tedx

Ce poate fi TED pentru voi ?

 

Inspirație internațională

Cu siguranță o bogată sursă de inspirație la un click distanță. TED are aplicații mobile pentru toate aparatele. Le poți salva de pe o conexiune wi-fi și le poți viziona când ești în trafic, când mănânci sau în alte momente libere.

Puteți începe să vă inspirați cu cele mai virale și inspirationale 20 de prezentări de la TED, de la oameni cu realizări și viziuni remarcabile, care au strâns împreună milioane de vizualizări. Puteți regăsi lista aici.

Inspirație autohtonă

Trăim într-o societate din ce în ce mai plină de vorbitori apăruți peste noapte după câteva experiențe de vorbit în public sau traininguri și academii la care participă. Auzim și vedem tot felul de speakeri, traineri, coach etc. oameni care își pregătesc un discurs atât de tehnic încât uită și substanța sau emoția din el. Oameni care pun accent pe cum vorbesc mai mult decât pe ce vorbesc.

Aceste persoane cu abilități de vorbitor tind să ia fața celor care chiar au ceva de spus, au oameni și o generație de inspirat prin lucrurile pe care le-au făcut, le-au trăit și le-au simțit.

De ce se întâmplă totuși asta ? Pentru că acești oameni inspirationali, care fac lucruri, nu au timp să se perfecționeze cu tehnici de a vorbi în public și de foarte multe ori când sunt invitați la o conferință, nu au un discurs populist, care să fie completat de exerciții de ridicat audiența în picioare să aplaude, să se maseze pe umeri și tot felul de alte exemple.

Cred însă că problema stă în noi, în audiența din care noi facem parte și mergem la un eveniment motivațional să fim inspirați de stilurile vorbitorilor și nu neaprat de pasiunea și acțiunile lor. Recunosc că au fost video-uri TED cu teme interesante, la care m-am uitat de mai multe ori, fie că nu am înțeles, fie că nu vorbitorul nu a știut să transmită bine mesajul, fie că nu a făcut-o într-un stil populist fiind foarte tehnic, introvert sau timid. Important este că nu m-am lăsat până nu am înțeles. De ce ? Pentru că el, în esența lui, avea un mesaj de transmis. Știam că nu se află pe scenă aceea decât dacă are o realizare măreață în spate și pentru asta merita timpul meu.

ted talks

Concluzia: România și TEDx

 

Consider că aceste conferințe TEDx, foarte motivaționale, pot reprezenta oportunitatea societății noastre de a scoate la suprafață adevăratele valori care nu sunt promovate adesea de mediile de comunicare uzuale. Oricine poate promova un speaker la TED, oricine consideră că știe o persoană care a realizat lucruri mărețe și are ceva de împărtășit conform misiunii TED: Spread Ideas.

Următorul an voi încerca să sprijin realizarea unui eveniment TED și la Timișoara pentru că simt că pot contrbui la acest fenomen și pot aduce o schimbare pozitivă societății în care trăiesc. Vă aștept să vă alăturați, așa cum vă aștept să mergem să vedem live și alte evenimente TEDx din țară așa cum vor urma București, Craiova și Constanța.

Ca parte dintr-o tânără generație în formare, sunt de părere că avem mare nevoie de exemple sănătoase din cât mai multe domenii. Pentru mine nu a contat faptul că nu mă regăsesc cu domeniul în care o persoană a creat un impact pozitiv. A contat cum aceea persoană a ajuns acolo, și pentru asta am fost inspirat, pentru asta ele pot reprezenta exemple sănătoase pentru noi. Aceste exemple încep să apăra, iar asta reprezintă o dovadă că ele există, doar trebuie descoperite.

Vă invit să vă descoperiți pe voi, descoperind aceste exemple sănătoase ale societății noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.