2

Sesiune +

În acest weekend, pentru mulți dintre studenți, sesiunea s-a terminat. Pentru mine nu, și nu îmi pare rău chiar dacă, trebuie să recunosc că abia aștept să scap de examene. Până acum mai am 3 restanțe și cu siguranță o să le trec pentru că asta mi-am propus.

coursera

Pentru cei care nu știu, studiez la FEAA (mulți o consideră a două mea casă și asta nu doar pentru studii) la un master al specializării informatică economică denumit SIA – Sisteme Informaționale pentru Afaceri. Un master inovativ, fiind primul din țară la care se predă SAP, în parteneriat cu compania Draexlmaier. M-am înscris la acest master pentru că și direcția aleasă de mine este în tehnologie, așa cum am spus în articolul Remus in Tech. E drept că eu nu pun mare accent pe materiile de programare pură, eu doar îmi doresc să îmi formez un vocabular, mindset, dar mai ales overview al domeniului tehnologiei.

eu

Am denumit acest articol Sesiune + pentru că pe lângă dezvoltarea Creative Minds HUB, jobul la Ascendro Technologies și alte proiecte, am mai avut de susținut și alte cursuri și o sesiune în paralel. Știu că sună puțin ciudat pentru că eu sunt înscris la un singur master, dar am aplicat pentru un curs online foarte interesant, care se face că era în aceeași perioadă cu sesiunea și nu l-am putut refuza.

Recunosc că știam de platforma Coursera de ceva ani, ba chiar am și folosit-o cu un cont de mail mai vechi, aplicând la multe cursuri, dar nefinalizând vreunul. În prezent, nu îmi explic de ce am făcut asta în trecut, însă cred că printre motive se număra lipsa de răbdare, sau faptul că subiectul nu era așa de interesant pentru a-mi asuma responsabilitatea. Pur și simplu nu puteam analiza la vârsta aceea volumul și calitatea informațiilor din jurul meu. Acum știu asta, știu că trebuie să îmi filtrez foarte bine informațiile și sursele lor, iar Coursera este o sursă de cea mai înaltă calitate.

Modelul de învățat Coursera, ca și alte platforme de online learning denumite generic MOOC (Massive Open Online Coursers) aplică ceea ce eu numesc, validarea cercetării și conceperii unui curs, de multe ori și într-un domeniu nou. În SUA în special, pentru a introduce o nouă materie în programa universitară, profesorii trebuie să realizeze o cercetare la ceea ce au conceput pe un public țintă. Reacțiile și feedback-ul acestui public este analizat și pe baza lor se pregătește varianta finală pentru a fi introdusă în programa școlară de la universitatea respectivă.

Practic universitățile din toată lumea prezente pe aceste platforme ne oferă nouă conținut de calitate și actualitate, iar noi participând activ la acest curs avem acces pe bani foarte puțini la întreaga experiență. Prețurile variază între 30 și 120 de $. Costurile sunt valabile numai dacă dorești la final și certificat care să demonstreze finalizarea cursului de la aceste universități, pentru care trebuie să mai dai teste și examen final. Printre universitățile prezente doar pe platformă Coursera, enumăr doar câteva de care sunt sigur că ați auzit: University of Michigan, Yale University, Columbia University, University of Geneva, University of London, Stanford etc. Lista completă o puteți găsi aici.

Și Universitățile din România au cursuri de învățământ la distanță, însă cred că nu pot ajunge la același nivel cu experiența pe care o oferă aceste platforme de online learning.

De la infrastructura tehnică a platformei, prin care pot avea acces la video-cursuri și materiale atât de pe laptop, dar și prin aplicații mobile, până la conținutul relevant și de actualitate, la forumurile de discuții interesante cu colegii pe subiectele de la clasă, la temele pentru acasă care sunt luate foarte în serios și îți pun în aplicare cunoștințele, totul mi se pare o experiență frumoasă după aproape trei săptămâni de curs.

Eu m-am înscris și încă susțin un curs despre Gamificare de la University of Pennsylvania, care se consideră a fi a IV-a cea mai veche universitate din SUA. Mai am încă 4 săptămâni de curs, însă până acum am învățat foarte multe când am dorit, când am avut timp. Am avut parte de aceleași informații tot timpul, nu notițele colegilor dacă cumva nu am fost prezent. Am dat și două teste grilă pe care le-am trecut cu brio chiar dacă nu au fost ușoare și la final de modul am dat și un test scris, un eseu prin care trebuia să aplic cunoștințele pe un studiu de caz dat.

Am să va țin la curent cu experiența mea de învățare universitară online, însă va încurajez să încercați și voi. Merită  și varianta gratuită, fără certificat, chiar dacă un certificat de la o universitate de prestigiu, fie el și online, poate cântări mult pentru cei care își doresc un CV bogat.

Eu recomand în primul rând pentru calitatea informațiilor și experiența de studiu.

Așa că spor în Sesiune+, sesiunea învățării continue.

2 Comments

  1. Yes it is. I did it with a designer, a very good friend of mine. Would you like to recommend it to you?

Leave a Reply

Your email address will not be published.