0

Comerţul online ne face “handicapaţi”! O paradigmă interesantă

In perioada 25 – 31 mai 2014 am avut o saptamana de foc la Bucuresti despre care am scris un articol separat ce il puteti regasi aici. Din toate evenimentele la care am participat in acea perioada, GPeC Summit  a fost cu certitudine cel mai consistent si cel mai de amploare.
In cadrul evenimentului am participat la o prezentare despre proflilul consumatorului online si translatarea emotiilor din online. Prezentarea a fost sustinuta de  Mihaela Nicola – CEO The Group agency. Mai jos regasiti interpretarile mele asupra informatiilor captate din prezentarea ei.

Emotion – ingredientul cu care cei de la The Group se ocupa in relatia cu consumatori si produse.Practic, incarcatura emotionala este ingredientul ce defineste relatia dintre consumatori, oameni, si branduri.
Piata romaneasca ne comfirma ca viata online este vie, in jurul nostru regasim activitati care confirma acest lucru. Sunt din ce in ce mai multi oameni activi in retelele sociale, banda de internet generoasa, 3G este la putere ba chiar cu oferte foarte bune.
Chiar si in aceste conditii foarte prielnice de accesibilitate la internet, un studiu ne arata ca piata Europeana are cel mai mare consum de timp in fata televizorului, iar mai mult decat atat, Romania este pe primul loc.
Majoritatea dintre noi suntem constienti ca provocarile comertului online au treaba cu aspecte legale, reglementari, logistice, administrative, insa problema cea mai mare sau ingredientul cel mai important, are de-a face cu increderea. Increderea este un sentiment offline, este un feeling traditional si biologic, care traieste cu noi, offline.
Consumatorul - cine este el ? dar ce simte ?
O parte din consumatorii online sunt emotionally challenged – oamenii sunt prieteni cu sampoane cu magazine cu etc, le dau like si sunt atasati de ele, urmaresc activitati ale lor in contextul afinitatii care o au fata de brand sau produs. Acestia au aproximativ acelasi comportament si in mediul online pentru ca vin cu el gata format din offline.
Ce este Nomophobiano-mobile-phone phobia
O data cu focus-ul mediului online indreptat din ce in ce mai mult pe partea de mobile, a aparut o tipologie interesanta de consumatori – Nomophobic – no mobile phone phobia – ce reprezinta o boala de anxietate denumita Nomophobia.
Lasand la o parte aceasta particularitate, Mihaela ne spune ca avem in general doua categorii de consumatori:
Digital natives - nascuti dupa 2000 , au impulsul de a petrece f mult timp pe internet. Sunt genul de oameni grabiti, informati on the spot, combina limba romana cu anglonismele si prefera informatia video. 
Motto-ul lor ar putea fi: It should be now, quick, short, video.
Digital immigrants. Cei dinainte de natives, oameni mai in varsta ce migreaza intre domenii, se adapteaza la ele, incercearca sa identifice si sa adapteze ceea ce se numeste trend. Pentru acest gen de consumatori de online, informatia text continua sa fie mai relevanta.
Avand in vedere toate cele de mai sus, un fact concret la care trebuie sa ne gandim este ca oamenii au incredere in oameni. Oricat ar fi de sofisticat sau nu, magazinul online ar trebui sa umanizeze relatia cu clientul. Un exemplu bun ar fi ca, la a un moment dat in procesul de cumparare, clientul poate fi sunat personal si purtata o discutie despre experienta lui de cumparare.
O paradigma interesanta este experienta prin care comertul online te face “handicapat“, nu iti ofera anumite simturi ce tu le poti avea in realitate. Provocarea magazinului online este sa ofere cat mai aproape experienta. Un bun exemplu oferit in acest sens este dat de Jason Goldberg cu magazinul Fab.com
Ramane sa vedem in continuare, ce alte comportamente mai adopta consumatorii in online, in special ca vin din spate adolescentii care au un altfel de consum de technologii si aplicatii de ultima generatii. De altfel, de acum inainte ne vom astepta la din ce in ce mai multe studii, informatii, rapoarte si grafice despre comportamentul clientului roman din eCommerce.
Multumesc GPeC, Mihaela Nicola si The Group Agency care mi-ati oferit un imput interesant ce m-a facut sa scriu acest articol.
Sper ca v-a placut !

Leave a Reply

Your email address will not be published.