0

Primele 20 de minute de UK

REXIT COVER

Daca pana sa urc in avion am avut un program foarte agitat si nu am apucat sa ma gandesc cum m-ar putea afecta emotional mutarea mea la Londra, o data imbarcat in avion situatia a fost cu totul alta. Eram doar eu si peisajul de dincolo celebrului gemulet oval si m-a prins o nostalgie, un sentiment profund asupra deciziei pe care am luat-o. Eram tot zbuciumat.

Si pentru ca nu era de ajuns si nu aveam internet ci doar mintea plina de ganduri, am decis sa citesc amintirile prietenilor scrise in caietul cu Londra la petrecerea de bun ramas.

Traiam un moment delicat, incercam sa imi gasesc puterea sa trec peste si sa ma imbarbatez, ca va fi mai bine pentru mine profesional si ca experienta pe care o voi acumula aici o voi aduce in Romania peste ani, conturand o Romanie mai buna. Doar la fel facusem si dupa ce m-am intors de la studii din Danemarca.

Din momentul in care am aterizat si am intrat in terminalul aeroportului si pana cand am ajuns in Stratford unde ma astepta prietena mea, doamna Mariana, am trait mai multe experiente inedite care mi-au devenit, dintr-o data, raspunsuri la intrebari. Va invit sa le urmariti si voi dupa care am sa concluzionez scurt:


Din avion direct in tren :)

Am aterizat pe aeroportul Stansteed. Coridoarele terminalului erau foarte bine semnalizate si ofereau indicatii exacte in oricare punct te-ai fi aflat. Trecand peste mesajele de bun venit si sfaturi utile in UK marketate inbound de companii de servicii din aeroport, am fost uimit sa constat ca toate directiile duceau intr-un tren gen metrou al aeroportului. Nu am mai intalnit un astfel de mijloc de transport in comun in aeroport. Intreband in jurul meu, am aflat ca este un tren care merge in cerc si preia pasagerii de la toate terminalele si ii duce in zona de sosiri. Inedit!


Organizare exemplara. Mi-au scanat fata si pasaportul.

Ajung in zona de sosiri, mai exact la verificarea pasapoartelor/buletinelor. Totul foarte bine organizat din punct de vedere logistic cu cordoane care sa directioneze o masa mare de oameni pe o suprafata relativ mica. Am urmat drumul pentru cei cu pasaport si constat la capatul acestuia o surpriza: nu mai era nici un ghiseu cu politist ci un aparat care iti scana pasaportul si fata pentru a-ti deschide poarta. Foarte inedit si eficient.


De ce sa astepti dupa bagaj cand iti poti rezolva din problemele noului ajuns in tara.

Merg mai departe in zona unde veneau bagajele de cala. Eu nu am avut bagaj de cala. Am venit doar cu un rucsac. Restul bagajelor le-am trimis prin curier. Totusi, am observat ca erau pregatiti pentru timpul mort al celor ce asteptau bagajele. Puteai sa schimbi valuta, sa cumperi bilete de transport pana in Londra, etc. Valorificau orice timp care putea deveni pierdut pentru pasageri.


3 minute, o joaca pe un ecran, un bilet de autocar.

Am decis sa imi cumpar bilet la National Express. Spre surprinderea mea, nu era nici un ghiseu, doar un tonomat foarte inteligent cu care m-am inteles de minune. Mi-a aratat rutele care, unde merg, preturile, orele de plecare si de sosire dar si conexiunile de transport in comun pe care le avea fiecare statie. Am platit cu cardul si mi-a iesit biletul si chitanta. Totul simplu si eficient. Nu a durat mai mult de 3 minute cu tot cu curiozitatea mea.


Drumul pana la autocar

Drumul pana la autobuz a fost ghidat cu semne. Ajungand in autogara, gasesc aceeasi organizare pe randuri bine stabilite. O doamna permitea accesul in perimetrul de imbarcare al autobuzului meu. Avea in mana un aparat de tip POS care facea minuni: scana biletele printate, QR coduri de bilete online direct de pe smartphone, dar putea sa si ofere bilete celor care le cumparau pe loc. Puteai plati cash sau cu cardul. Deja facea prea multe pentru un aparat pe care il puteai tine intr-o singura mana.


Autocarul

Daca drumul pana la autobuz a fost civilizat, autobuzul chiar m-a surprins. Nu o sa ma refer neaparat la model, clima, scaune foarte confortabile si loc pentru picioare, ci la niste aspecte nemaiintalnite pana acum:
- am fost rugati sa ne punem centurile. Si nu doar asa. Ni s-a spus cat de importante sunt si de ce este bine sa le purtam facandu-ne responsabili si bucurosi ca ne punem centura si nu obligati de acest lucru;
- intre cele doua scaune din fata era o priza….aur curat pentru cei proaspati sositi din calatorie;
- internet wi-fi de viteza buna la care aveai acces cu codul de pe bilet;
- pe ecranele autocarului rulau imagini video de pe o camera ce filma drumul pe care mergea, astfel ca si pasagerul din spate sa vada ca totul este ok pe drum.


Imaginati-va toate acestea, pe langa faptul ca sunt foarte cool, s-au intamplat in 20 de minute de cand am aterizat.  Incredibil nu? Nu, e organizare, sunt lucruri puse la punct, e civilizatie. Oameni care zambesc, care sunt bucurosi sa te ajute. Se vede pe fata lor ca nu isi urasc locul de munca si vin acolo cu placere.

Nu as dori sa deviez aceasta experienta spre un idealism. Sunt sigur ca si Marea Britanie are propriile probleme, mai mari sau mai mici decat ale Romaniei, insa prin astfel de raspunsuri imi dovedesc, ca pentru acest moment, poate fi o decizie buna pentru mine si viitorul meu.

Va invit si pe voi sa ma vizitati si sa imi spuneti cum regasiti astfel de experiente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.