1

Citirea rapidă. Între mit şi realitate

In acest articol am sa va scriu despre ce am invatat la cursul de citire rapida la care am participat in data de 15 iunie 2014, la Bucuresti, organizat de Infospeed. Am completat informatiile de acolo si cu cele pe care le aveam de pe internet inainte sa ajung, care sunt sigur ca va vor fi folositoare, mai ales ca multi studenti sunt inca in sesiune.

atelier-mailbird

Am sa incep foarte direct prin a structura fiecare punct cu mit si realitate:

Mit
Putem creste viteza de citit de la media pe care o avem majoritatea dintre noi 200-250 de cuvinte pe minut pana la 500-800 cuvinte pe minut. Aceasta din urma reprezinta media de crestere pe care o realizeaza majoritatea, insa sunt si cazuri rare cand aceasta depaseste pragul de 1000 de cuvinte pe minut.

Realitate
Prin antrenament, putem forma ochiul sa focalizeze grupuri de cuvinte si sa se miste mai repede in pagina. Sunt persoane care au ajuns sa citeasca si 10000 de cuvinte pe minut iar altele au reusit sa citeasca 12 carti intr-o zi. Este adevarat ca ei folosesc o tehnica mult mai complexa ce implica pe langa antrenament, puterea subconstientului. Toate acestea depind si de constructia sa ca om si inteligenta respectivului.

Mit
Pot citi mult mai repede introducand textul intr-un soft de citire rapida si focalizand cu ochiul intr-un singur loc.

Realitate
Este adevarat ca poti face asta cu unul din urmatoarele soft-uri:

http://readquickapp.com/ sau chiar soft-ul oferit de cei de la Infospeed care chiar daca e asemanator cu altele, sunt bucuros ca e realizat de romani, merg diacritice si altele specifice noua: http://www.infospeed.ro/training/

Problema se pune prin faptul ca devine obositor iar pe termen lung acest exercitiu reprezinta una din cauzele miopiei. Mai mult decat atat, nu putem avea la dispozitie intreaga fraza, iar daca omitem un cuvant suntem pasibili sa nu intelegem intreaga fraza. Opritul si repornitul unui astfel de test devine un incovenient.

Este recomandat ca antrenamentul cu astfel de softuri sa se faca pentru o perioada scurta, dupa care sa trecem la folosirea aparatului de citire rapida, un aparat fizic ce se poate folosi cu o mai mare usurinta si lejeritate. Dupa acest antrenament trebuie sa incepem sa ne pregatim pe diferite texte, din domenii diferite, citindu-le o data pe zi maxim 4 zile diferite. In felul acesta, cunoscand textul mai bine, puteti sa va concentrati pe tehnici.

Mit
Primul mit este acela ca daca citim fiecare litera in parte a unui cuvant intelegem mai bine cuvantul.

Realitate
Creierul nostru este foarte complex si poate mult mai multe decat putem noi crede. El recunoaste cuvantul intreg instantaneu, nu litera cu litera. Ba chiar dupa antrenament va fi capabil sa cunoasca grupuri mici de cuvinte instant.

Mit
Retinem mai bine cuvintele daca le repetam vocal in creierul nostru. Regaseam aceasta metoda la multi dintre colegii mei de facultate in sesiune.

Realitate
Repetarea vocala interna in timpul cititului nu face decat sa devieze prin corzile vocale cel mai rapid flux informational uman: ochi – creier. Pentru a implementa cat mai bine metoda citirii rapide, trebuie sa reducem pe cat posibil parcursul pe care il parcurge informatia pana la creier prin impulsul nervos. Ca sa va dovediti ca acest impuls trece mai intai prin laringe experimentati citirea unui text cu mana la gat si veti simti cum corzile vocale se misca, chiar daca voi nu cititi cu voce tare. Acest lucru reprezinta una din cele mai mari provocari ale citirii rapide.

Aici regasiti si o imagine care explica acest lucru:

speed reading 2

speed reading

 

 

 

 

 

 

Mit
Daca citesc utilizand un creion sau un pix cu care sa urmaresc randul, voi citi mai repede.

Realitate
Adevarat, insa acesta trebuie tinut la 3-4 centimentri la dreapta de locul unde focalizeaza ochiul tocmai pentru a nu permite ochiului sa aiba un camp vizual prea mare. In acest fel el se concentreaza pe grupul de cuvinte format de locul de focalizare initial si varfului pixului.

Mit
Cel mai bine citesc ziua, la lumina zilei sau in parc

Realitate
Pentru cei care citesc din carti, lumina puternica de soare reflecta in albul cartii si va afecteaza pe termen lung vederea. Acelasi efect il produce si luminozitatea ecranelor de pe care citim in timpul noptii. Cautati sa evitati lumina excesiva iar seara folositi becuri intre 70 si 100 de W sau lumini calde, flourescente.

eyes reading

Mit
Daca citesc mult si repede, risc sa am nevoie de ochelari in viitorul apropriat.

Realitate
Acest lucru nu se va intampla daca aveti grija de anumite aspecte atunci cand cititi:

- Alternati distanta dintre ochi si carte adesea. Deplasati cartea fie ca o apropiati sau departati fie ca o pozitionati altcumva.

- Este recomandat sa cititi langa o fereastra sau un tablou, ca in pauzele de citit sa va puteti uita larg spre peisaj. In acest fel ochiul focuseaza departe opusa de cea din momentul cititului.

- Incercati sa clipiti mai des daca se poate, insa pentru unele persoane poate deveni deranjant. Pentru ele recomand sa tina in mana un obiect viu colorat si stralucitor, care va activa glandele lacrimale si umezind ochii.

- evitati pozitii gresite ale corpului precum cea de cocosat sau ghemuit intrucat ingreuneaza circulatia sangelui intre corp si cap, lucru care ne face sa obosim mai repede.

La final sau in pauze, este recomandat sa iesiti la o plimbare in aer liber, sau sa puneti mainile la ochi, inchizand ochii si lasand creierul sa se odihneasca. In tot acest proces puteti asculta muzica de relaxare, fara mesaj concret care sa va atraga atentia creierului.

Daca este un mit sau realitate, nu putem sti pana nu vom testa. Eu mi-am facut un plan de antrenament si sunt foarte curios sa vad ce urmeaza. Va voi tine la curent prin alte articole.

Pana la urmatorul articol, va urez un Speed reading placut !

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.