0

Cu ce mă ocup și cum am decis să fac asta

Am o poveste foarte interesantă de împărtășit. O scriu la sugestia multor prieteni, care de fiecare dată când le-o povestesc, îmi spun că este un exemplu bun și merită scris pe blog.

Este vorba despre o decizie importantă pe care am luat-o aproximativ acum un an de zile, la nici o jumătate de an de la întoarcerea din Danemarca.

RemusINtech

Simțeam încă dinainte să plec, că nu va fi de mine o carieră corporatistă. Cel puțin, astea au fost concluziile cu care am rămas după stagiile de internship din două corporații mari din România și Portugalia. Simțeam o flacără antreprenorială care trebuia exploatată. De altfel, am mai avut două încercări antreprenoriale de nivel mic până să plec în Danemarca, cu cauciucuri de iarnă și mărtișoare.

Când m-am întors însă, am venit cu o altfel de mentalitate, gândeam la nivel big, pe termen lung, vizionar. Simțeam că România, ca și țara emergentă, așa cum ne poziționează vestul Europei, este plină de oportunități din care pot alege să devin antreprenor.

Tocmai acesta a fost aspectul care mi-a ridicat atâtea probleme. Oportunitățile din diferite domenii. Am auzit mulți studenți care vor să devină antreprenori și manageri. Întrebarea pe care ar trebui să și-o adreseze este: Pe ce domeniu ? Antreprenor în ce ? Manager peste cine ?

Cel mai indicat este să te specializezi pe un domeniu anume. Cu cât cunoști mai bine un domeniu, cu atât poți identifica nevoi și lipsuri care se pot transpune în oportunități de business.  

Din proiectele educaționale pe care le-am realizat, am învățat câte puțin din fiecare domeniu. Însă companiile cu care interacționam, fie erau corporații internaționale, fie bănci, companii de telecomunicații etc. Nu prea aveam contact cu IMM-uri să văd exact cum stă treaba pe anumite domenii.

Ce am făcut ?

M-am pus pe cercetat piața pentru a găsi acel domeniu care să mă pasioneze și care să merite investiția mea de timp pentru ca pe viitor să pot face business în el. Mi-am propus să identific trei domenii de activitate din România care să îndeplinească următoarele:

  • Să fie de perspectivă, la început de drum, însă în plină dezvoltare;
  • Să fie o piață cu lichidități, clienți cu putere de cumpărare;
  • Să poată scala ideile de business ușor;
  • Să știu că dacă mă apuc de studiat un domeniu, să pot rămâne pe el ani buni de zile.

După vreo două săptămâni în care am cercetat în lung și-n lat internetul, am ajuns la cele trei domenii care mi-au atras atenția. Mi-a fost greu să rămân la trei, pe listă având mult mai multe.

Acestea au fost: Agricultura, Medical/Healthcare, Tehnologie

Următorul pas a durat cam trei săptămâni. Am alocat 2 ore pe zi, timp de o săptămână fiecărui domeniu, cercetând plusurile și minusurile fiecăruia mai amănunțit. La vremea aceea trebuie să recunosc că nu am folosit vreun tool/template decizional, dar ar fi fost foarte folositor.

După aproape o lună, am ajuns la următoarele concluzii:

Agricultura

Un domeniu de mare perspectivă în România. Recunoscuți în trecut ca “€œgranarul Europei”, nu putea să îmi spună decât că potențial există. Vedeam din ce în ce mai mulți milionari care au făcut avere din domeniul Agro fie pe partea de producție, fie ca furnizori. Am cunoscut personal antreprenorii din spatele MaxAgro și Agroland, însă cele mai interesante informații le-am aflat pe internet și de la micii fermieri, iar minusurile nu s-au sfiit să apară.

  • este un domeniu în care nu aveam cunoştinţe, însă nu asta a fost cea mai mare problemă;
  • este un domeniu în care ai de-a face cu oameni cu un nivel de cultură scăzut;
  • domeniu în care mai devreme sau mai târziu vei avea de-a face cu instituțiile statului și lobby pentru a te dezvolta. Ex: primarii și veterinarii de la satele pe lângă care ai terenurile, fondurile europene la care ai nevoie de o sumedenie de lucruri, utilajele, furnizorii, irigațiile;
  • un domeniu în care depinzi foarte mult de condițiile meteo, cel puțin până în momentul în care realizezi sere sau sisteme de irigații automatizate;
  • un domeniu în care dacă dorești să realizezi profituri mari, ai nevoie de suprafețe mari. Acestea le poți obține cu compromisuri financiare destul de importante pentru că în vestul țării deja au fost cumpărate parcelele mari de către investitorii străini, iar țăranii rămăși cu parcelele mici, au prețuri ridicate datorate acestui aspect.

Medical/Healthcare

Un domeniu care a fost și va rămâne foarte bănos. Fie că ești un simplu agent de vânzări de medicamente, aparatură medicală, furnizori sau multe alte servicii medicale, poți câștiga foarte mulți bani.

Un alt aspect destul de tentant a fost popularitatea pe care o câștigau în vestul țării clinicile particulare sau spitalele private, dar mai ales doctorii cu cabinete care au înțeles din ce în ce mai bine cum se fac afacerile și cum pot fi satisfăcuți clienții.

Singurul aspect care mă ține departe de acest domeniu este că am o fobie de doctori încă de când eram copil. Nu îmi place mirosul din cabinetele medicale, nu îmi place să văd pacienți, nu îmi place să discut cu doctori sau pacienți despre problemele lor. Inevitabil aș fi avut de aface cu asta.

Tehnologie

Un domeniu foarte interesant. Un domeniu de viitor. Un domeniu care poate să aibă aplicabilitate în oricare segment de afaceri. În perioada următoare, foarte multe afaceri de dimensiuni mici și mari vor apela la diverse tehnologii și software-uri pentru a eficientiza procesele lor.

Marketing-ul deja începe să ia o direcție nouă în online, în aplicații, performance marketing, content marketing, etc.

Aplicațiile devin un trend din ce în ce mai popular. Din ce în ce mai mulți oameni au acces la telefoane inteligente, internet mobil, iar multe activități se îndreaptă spre aceste dispozitive din buzunarul nostru. De exemplu, anul acesta, de Black Friday, m-am simțit foarte bine în momentul în care am cumpărat direct de pe telefonul mobil produse. O comoditate excelentă.

Este foarte adevărat că auzim din ce în ce mai des exemple sănătoase de antreprenori care par că peste noapte au devenit milionari în domeniul tehnologiei. Nu este chiar așa. Am început de curând să citesc biografiile multor fondatori și am conștientizat câtă muncă stă în spatele acestor succese. Fără muncă nu există succes. Sau nu există fără să aibă consecințe :)

Acest domeniu mi-a surâs cel mai mult din cauza experienței anterioare pe care am avut-o în Danemarca. Am participat la multe evenimente și competiții despre antreprenoriat în tehnologie. Am și câștigat locul I la Startup Weekend Milano, două premii la Startup Live Copenhagen, participare la Venture Cup și multe altele. Aceste experiențe mi-au conferit o viziune amplă asupra domeniului. Sunt sigur că asta mă va ajuta foarte mult în viitor.

Decizia de a lucra în tehnologie nu o regret deloc. Mi se pare cea mai bună decizie a studenției, ținând cont că am studiat Finanțe Bănci și Management. Tot datorită acestei decizii, mi-am schimbat și masterul, aplicând la Sisteme Informatice de Afaceri. Mi-am schimbat job-ul, evident într-o companie de tehnologie, și am realizat primul produs: apliactia FEAA App. Toate acestea în aproximativ jumătate de an.

Sunt foarte curios de ce îmi rezervă viitorul, însă sunt sigur că sună bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.