0

Setea de cunoaştere ne îneacă în oceanul de informaţii ?

In ultima perioada am o neliniste data de faptul ca nu stiu ce sa citesc mai intai, ce informatii sa aflu, ce domeniu sa experimentez mai bine. Toate cartile par asa de interesante. Simt ca din fiecare pot avea ceva de invatat, insa nu le pot citi pe toate o data. Pe masura ce acumulez mai multa experienta practica, mi se pare ca cititul devine o dezbatere in mintea mea, legand experientele trecute si obiectivele viitoare de cele spuse de acea carte.

Din punctul meu de vedere aceasta este diferenta dintre o carte si un film. Cartea iti permite sa meditezi la o fraza anume, la un capitol anume, iti da acele detalii subtile. Filmul trece imediat la secventa urmatoare, acestea fiind legate foarte strans una de alta, astfel incat e greu sa le intrerupi.

Brazilian Artists Create Labyrinth Using 250,000 Books

Suntem intr-o era in care cantitatea de informatii va deveni atat de mare incat provocarea va fi sa fim capabili sa o filtram pe cea folositoare.

Imaginati-va ca la o singura traversare de Atlantic a unui avion Boeing se stocheaza aproximativ 650 de terra de date.

Daca nu ne pregatim pentru acest val de informatii vom ramane inecati in ele de propria noastra sete de a cunoaste lucruri noi. Toate cartile par interesante, insa tind sa cred ca doar 10-20% din ele au un continut concret si original, restul este dezvoltat dupa cum bine stim acea vorba: “cartile din carti se fac”.

Greu sa filtram informatia. Dar daca am putea citi mai rapid ?

De aproximativ o luna ma tot framanta domeniul citirii rapide. Intamplator am dat peste un astfel de training organizat in Timisoara, insa trainerul nu mi-a inspirat nici un fel de incredere, iar la o cercetare amanuntita am renuntat sa ma mai duc. Cercetand putin am identificat ca avem un roman celebru in acest domeniu. Este vorba de domnul dr. ing. Radu Budei, de la Universitatea Politehnica din Iasi. Dansul a fost premiat in 2004 cu medalia de argint la Salonul de Inventica de la Geneva pentru un aparat care ne ajuta sa crestem viteza de citire. Puteti citi aici detalii despre ce a putut realiza cu unul din cei mai buni studenti pe care i-a avut, ajungand la performante de 10.000 de cuvinte pe minut sau chiar 12 carti intr-o zi.

 

Doua saptamani mai tarziu ma aflam la Bucuersti la un eveniment de networking unde o domnisoara ne-a tinut o prezentare despre citire rapida. Sincer sa fiu, deloc convingatoare. Chiar daca domeniul suna foarte tentant, beneficiile de asemenea, incepeam sa ma simt distant de el intrucat vedeam un nivel scazut de prezentare si implementare.

 

Tot in acea saptamana in care ma aflam la Bucuresti am fost cu un prieten la Bookfest, unul din cele mai mari targuri de carte, organizate la Romexpo. La standul editurii Curtea Veche, am dat de reprezentantii companiei Infospeed, cea de la care pleaca orice tine de invatare si citire rapida. Ei sunt cei care detin licenta aparatului celebrului domn profesor Radu Budei cu care am avut ocazia sa exersez pe loc. Spre deosebire de celelalte experiente  pe care le avusesem cu acest domeniu, de aceasta data am ramas placut impresionat de cei de la Infospeed, prin deschiderea, sinceritatea si profesionalismul lor.

Duminica trecuta, am revenit la Bucuresti, special ca sa iau parte la unul din cursurile lor de citire rapida. Puteti gasi ce am invatat atunci in acest articol.
http://remusradvan.com/intre-mit-si-realitate/

Se pare ca ce simteam eu cu privire la informatii si asimilarea lor era o traire veche a omenirii de aproape un secol. Domeniul citirii rapide framanta omenirea interesata de dezvoltare si insetata de informatie de multa vreme. Atat de multa vreme, incat regasim deja o mica istorie a citirii rapide. Ea dateaza inca din anul 1925, de cand s-a tot incercat identificarea solutiei magice care sa ne poata ajuta sa asimilam informatia repede, dar in acelasi timp, retinand o mare parte din ea,. De parca nu ar fi oricum de ajuns una din ele, noi oamenii ne dorim totul cat mai bine, cat mai repede si cat mai ieftin, nu ? Ca vorba aceea din popor “si frumosi si destepti”.

25 de ani mai tarziu Evelyn Wood a descoperit din pura curiozitate prima solutie concreta de crestere a vitezei de citit. In scurt timp Evelyn a ajuns sa predea secretul ei unor mari personalitati ale lumii, iar mai tarziu, chiar intregii lumi prin intermediul companiei globale pe care a fondat-o Reading Dynamics.

De la descoperirea lui Evelyn Wood, sunt de parere ca domnul dr. ing. Radu Budei a descoperit aparatul despre care se vor scrie multi ani de istorie. Diferenta este ca domnul Budei este roman, iar Evelyn era americanca. Asa cum stim cu totii mai avem de asteptat pana vom seta noi trendurile precum o fac momentan amercanii in anumite domenii.

Eu am cumparat aparatul domnnului Budei, am fost la cursul de citire rapida organizat de Infospeed, iar acum nu-mi ramane decat sa incep programul de antrenament. In urma acestui program ar trebui sa imi pastrez sau chiar sa cresc viteza de citit pe care oricum mi-am crescut-o semnificativ in timpul cursului.

Sunt sigur ca nu o sa ajung la stiri cu rezultatele mele precum acesti tineri, insa voi fi multumit sa imi formez aceasta abilitate pentru mine si dezvoltarea mea.

Voi scrie articole constant despre progresul meu si efectele produse de acest proces, iar pana atunci nu-mi ramane sa va urez decat lectura placuta si va invit sa dezbatem impreuna ceea ce cititi la evenimentele Business Book Club.

Leave a Reply

Your email address will not be published.