2

9 persoane si 9 discursuri care m-au inspirat la TEDx Cluj

cover TEDx

Așa cum am promis și în articolul dedicat conferințelor și comunității TED, revin cu un articol despre experiența trăită la TEDx Cluj pe care am plăcerea să o exprim, înțeleasă prin propriile mele filtre. Mi-a luat ceva timp să scriu acest articol întrucât majoritatea discursurilor care mi-au plăcut au fost pătrunzătoare și pline de substanță care într-un fel s-a înfiripat în mine și este delicat de reprodus spre public. Sper că am păstrat un echilibru al sentimentelor mele și am reușit să redau într-o manieră plăcută informațiile de mai jos.

 

 1. Learn. Unlearn. Relearn. Trebuie să recunosc că este un proces în care m-am regăsit de nenumărate ori în viață, atât pe plan personal, dar mai ales pe plan profesional unde și credeam că ar fi cel mai practic acest proces, însă până să o ascult pe Roxana Mocanu.

  M-a făcut să îmi amintesc despre abilitatea de adaptabilitate la un mediu nou și a ajunge pe cele mai înalte culmi în mediul respectiv. Practic, ajungi într-un mediu nou cu ce învățaseși în cel vechi, trebuie să te dezinveti de acela și să reinveti noile aspecte care te vor face să te adaptezi mai bine. Am simțit semnificativ că am trecut prin acest proces de 4 ori în viață: când am schimbat liceul, când am schimbat orașul Tg-jiu cu Timișoara, când am schimbat Timișoara cu Lisabona și România cu Danemarca. Un sentiment în afară cercului de confort care pe măsură ce aplici mai repede Relearn, te aduce înapoi într-un cerc, diferit de cel vechi unde era Learn.

 2. Domnul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, unul dintre pionenierii lingvisticii matematice, practic un matematician care citește matematică cu ochelarii poeziei, m-a făcut să caut în adâncul meu răspunsuri uitate de timp.

  De la dumnealui am rămas cu o nouă piramidă de nevoi, asemănătoare piramidei lui Maslow, însă aplicată în procesul de învățare.

 3. Ștefan Darabus un om deosebit care și-a dedicat carieră serviciilor sociale de protecție a copiilor și dezinstituționalizare, ne-a spus o vorba care m-a făcut să mă gândesc la contribuția părinților mei la dezvoltarea mea:

  ”Ce conteazaƒ mai mult pentru reușită unui om este cantitatea de timp pe care ei ca și copii au petrecut-o cu paƒrintii lor. ”

 4. Mihai Ghyka, moștenitorul celebrei familii de domnitori, astăzi un renumit manager și consultant, ne-a povestit despre importanța formării unei echipe mult mai capabile decât tine, însă și mai important, curajul și asumarea pe care o au liderii care spun că nu știu.
 5. Ionuț Budisteanu – un copil care m-a lăsat fără cuvinte, copil e mult zis acum, însă așa mi-a rămas în cap după ce ne-a povestit cum a investit în el încă de mic, făcând sacrificii mari pentru a ajunge unde este acum – unul din cei mai influenți 16 adolescenți ai planetei după revista Time. Cu mai multe infomatii despre el vă poate ajuta Google, are prea multe realizări pentru a intra în întreg blogul meu.
 6. Iv cel naiv – un autor de poezii contemporan și anonim. A decis să fie anonim și la acest discurs, însă a fost în sală cu noi în timp ce vorbea și prezenta. Acest detaliu a creat un efect interesant, mai ales că mesajul lui a fost foarte pătrunzător.

  Am fost la foarte multe evenimente, business sau motivaționale, însă trebuie să admit, că nimeni, dar nimeni nu m-a inspirat printr-un discurs și nu mi-a dat o stare mai specială ca acest Iv cel naiv.

  Pe lângă misterul dat de lipsa lui de pe scenă, a folosit niște tehnici speciale, greu de folosit în discursuri, dar care alături de mesaj au creat o capodoperă.

  Ne-a oferit o comparație între globalizare și demineralizarea apei minerale. A luat fiecare familie că fiind o Bulă (oricum “€œBulă” este unul din cei mai celebrii români pe Google). Fiecare bulă are un set de valori, caracteristici, principii prin care ea se identifică unic și alături de alte bule creează un efect interesant, acid, neliniștit, practic lumea în care trăim.

  Observăm în ultimii ani tendința puternică de globalizare, un robinet spre noi cunoașteri și orizonturi. Ne adaptăm la obiceiuri și valori de la alte naționalități, unim resurse, idei, viziuni care fiind comune ne unesc pe noi că oameni și acțiunile noastre.

  Revenind la comparația făcută, dacă noi suntem simple bule dintr-o apa minerală, o data deschis dopul, acesta va avea rolul robinetului care o data ce va lasă aerul înăuntru, va aplatiza bulele și vom uită sentimentul de a fi unici, diferiți, autentici sau tradiționaliști. Aceste valori nu trebuie slăbite, iar fiecare va trebui să țină de bulă lui cât mai bine.

  Citatul lui Iv cel naiv care m-a pus pe gânduri: “€œ Singurătatea poate fi un nou mod de a fi impreuna”.

 7. În discursul domnului Dr. Raed Arafat m-am regăsit plin de emoție. Un om, cu un vis măreț, a reușit, se află în față mea, și a schimbat România. El a reușit, chiar și în societatea românească de acum mulți ani un proiect de succes în serviciile medicale de urgență – SMURD –  începând de la o Dacie la Târgu Mureș și ajungând în top 3 în Europa. Sala l-a aplaudat în picioare minute întregi. Acest om merită. România trebuie să îi mulțumească.
 8. Nicolae Maniu – cel mai vândut pictor român, celebru în toată lumea, m-a atins cu definiția să despre imortalitate:

  ”Prin opera mea am castigat imortalitate, tot ce-mi raƒmane e sa supravietuiesc” – până la urmă toți supraviețuim în lumea asta, dar nu toți avem imortalitate.

  Am apreciat tare mult faptul că a specificat despre Constantin Brâncuși, un alt mare artist român de renume pe plan internațional de care mă leagă valori comune.

 9. Prințesa Marina Sturdza este descendentă a mai multor familii de domnitori, iar succesul propriu a făcut-o să devină o femeie respectată pe plan național, dar mai ales internațional.

  Trebuie remarcată eleganța echilibrului din mesajul domniei sale care pe de-o parte a fost dur, atingând mai multe corzi sensibile ale societății noastre, iar pe de altă parte a fost încurajator pentru tinerii din sală, în mâinile cărora stă această țara.

  În timp ce vorbea, aveam un sentiment puternic de dorință. Mi-aș fi dorit să aud astfel de discursuri inspirationale și de la liderii noștri politici, care prin expunerea pe care o au zilnic la televizoare pot inspira milioane de tineri. Se pare însă că a trebuit să vin la TEDx ca să ascult așa ceva. Ascultând, mi-am dat seama că prințesa este cu desăvârșire un lider autentic, iar ideea principală extrasă din discursul domniei sale este următoarea:

  “Un lider autentic este o persoană cu capacitatea de a se ridica deasupra capacităților sale.”

  Finalul discursului a fost și mai pătrunzător, și trebuie să vă mărturisesc că atât eu cât și câțiva prieteni de-ai mei și alți tineri din sală aveam lacrimi în ochi la propoziția de încheiere pe care prințesa a decis să o lege de temă evenimentului:

  “€œ Let us Relearn the confidence to be Romanian”

Sper că v-au inspirat și pe voi aceste rânduri și pentru astfel de sentimente pe care mi le creează astfel de persoane și discursuri voi continua să merg la TEDx și să urmăresc aceste persoane, adevărate modele de urmat ale societății noastre românești.

2 Comments

 1. Desi poate parea contraintuitiv, asertivitatea este necesara oricarei persoane care isi doreste sa-si dezvolte charisma. In stransa legatura cu punctul 1, asertivitatea este o metoda foarte simpla de a-ti arata increderea in sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.